Matroos Jasper

Hoe ben je in de binnenvaart terecht gekomen?

“Ruim een jaar geleden kwam mijn grote droom na bijna 47 jaar uit: Werken op het water… De weg daar naartoe is wel met enige omwegen gegaan. Toen ik van de middelbare school kwam had ik mij ingeschreven op de zeevaartschool op Terschelling. Ik moest echter in militaire dienst en voordat ik daar klaar was kreeg ik een baan aangeboden. In de jaren die volgde was ik wel altijd op of onder water te vinden, zoals (wedstrijd) zeilen of duiken, maar een baan leek ver weg. Met regelmaat gingen er sollicitaties uit, maar ik had niet de juiste papieren.

Begin 2019 ging ik toch maar weer eens op internet speuren en “toevallig” kwam ik een artikel van de Schuttevaer tegen over zij-instromers in de binnenvaart. Tja de binnenvaart, nooit aan gedacht, mijn focus lag op de zeevaart, maar na het lezen van het artikel ben ik me er verder in gaan verdiepen. En eigenlijk was ik gelijk verkocht… En toen begon de echte zoektocht: Welke papieren en opleidingen heb je nodig om in te kunnen stromen? Op wat voor schip wil ik werken? Waar wil ik varen…? Veel vragen maar ik was er snel uit. Chemie sprak me aan, varen op een wat groter schip en in ieder geval op de Rijn.

Zo gezegd zo gedaan, maar dan nog een bedrijf vinden die een zeer gemotiveerde leerling – die al wat ouder is – die mogelijkheid bieden. En die kwam. Na een berichtje geplaatst te hebben op Facebook werd ik dezelfde dag nog gebeld door Tonnie en Jeanine. Na een zeer goed gesprek stelde zij voor dat ik een week mee kon varen om te kijken of het van beide kanten klikte. Nou dat blijkt: we zijn nu anderhalf jaar verder en ik heb een vaste aanstelling en heel veel ruimte om door te groeien.”

Wat maakt Branghetti voor jou een fijn bedrijf om te werken?

Wat Branghetti voor mij bijzonder maakt is niet alleen de kans die ik gekregen heb, maar ook hoe het bedrijf gerund wordt: Ongedwongen, open, altijd in mogelijkheden denken, ruimte voor inbreng, eerlijk en recht door zee! Ik vind het fantastisch om in de binnenvaart te werken, ben er trots op dat ik onderdeel ben van dit mooie bedrijf en ik zou iedereen aanraden die er ooit aan heeft gedacht om te gaan varen… Doe het!

Matroos Jasper