Kapitein Martin
Hoe ben je in de binnenvaartbranche terecht gekomen?
“Mijn ouders voeren toen ik een klein jongetje was al met een eigen schip. Op mijn elfde moesten wij door omstandigheden naar de wal, waardoor ik van het schippersinternaat naar een ‘walschool’ ging. Dat was best een overgang. Toen ik moest kiezen voor voortgezet onderwijs, wist ik al dat ik ook wilde gaan varen. Het zat zogezegd in mijn bloed.”
Wat voor opleiding heb je gedaan?
“Na de Mavo heb ik de opleiding Rijn- en binnenvaart (MBO) gedaan. Na mijn stage ben ik blijven hangen bij mijn stagegever en heb daar alle verdere papieren gehaald, zoals het Groot vaarbewijs, Rijnpatent en Radardiploma. Tijdens het theoretische gedeelte van de opleiding had ik al mijn ADN-certificaat en marifoon-certificaat gehaald. Ik heb het erg naar mijn zin gehad tijdens de opleiding. Mede doordat ik het Mavo-diploma had, had ik met veel vakken een voorsprong zodat ik mij voornamelijk kon concentreren op de binnenvaartvakken. Het leukste waren toch wel de vaarweken met de opleidingsschepen. Erg gezellig, soms te, als je begrijpt wat ik bedoel.”
Waarom wilde je in deze branche werken? Zou je weer voor het varen kiezen?
“Tsja, mijn vader vaart, mijn opa voer alsmede mijn overgrootvader: hij was eerst garnalenvisser en heeft later een klipper gekocht. Eigenlijk was het een beetje onvermijdelijk. Ik kan mij ook niet voorstellen dat ik iets anders zou doen, ik zou het varen veel te veel missen. Dus ja, ik zou er zo weer voor kiezen.”
Wat als je vrij bent?
“Als ik vrij ben is er tijd voor het gezin. Helpen met huiswerk, lekker babbelen met mijn meiden. Ook klus ik graag in huis en zorg er graag voor dat alles er tiptop uitziet. Verder lees ik graag en wandelen doen we ook steeds vaker.”
Wat voor aspecten van de binnenvaart vind je leuk?
“Al zijn er een hoop regels bijgekomen, het blijft toch wel een vrij vak. Je eigen tijd indelen en zorgen dat de producten veilig aankomen is af en toe een uitdaging maar vooral ook erg leuk. Het nadenken voor een reis begint over het indelen van je tanks, je route, lage bruggen etc. Het maakt dat je continu aan het nadenken bent over hoe je het e.e.a. veilig doet.”
Heb je een favoriete vaarroute? Waar kom je het liefst?
“Eigenlijk de plekken waar wij niet zo vaak komen. Twee jaar terug deden we nog een reis van Stein naar Roermond. We voeren leeg vanaf Gent via het Albertkanaal naar Stein. Prachtige route met prachtig weer trouwens. Dat zijn toch wel de krenten in de pap!”
Hoe denk je over veiligheid en kwaliteit aan boord?
“Veiligheid moet bovenaan staan, zeker in onze branche. Dat begint met nadenken over wat je gaat doen, en blijven nadenken tot de klus geklaard is. Ook kwaliteit gaat hiermee hand in hand. Goed onderhouden spullen en een schip waarin geïnvesteerd wordt om alles up-to-date te houden en te krijgen. Dat vind ik belangrijk.”
Wat maakt het werken bij Branghetti zo aantrekkelijk?
“Het leuke van werken bij Branghetti zijn de grote mate van vrijheid die je krijgt, de goede beloning en de korte lijntjes waarmee we werken. Verder hecht ik een positieve waarde aan dat we steeds meer betrokken worden bij besluitvorming omtrent de schepen. Met een grotere betrokkenheid krijg je dat de mensen die op het schip werken het gaan zien als iets dat bijna van henzelf is. Ik werk inmiddels al 13 jaar bij Branghetti en het bevalt prima.”
Kapitein Martin